Naast het melken staat haast al het werk in dienst van de koeien. Hun stallen moeten worden schoongemaakt, met schoon stro worden opgestrooid en ook regelmatig uitgemest.
Grote uitzondering hierop is de heuvel. Deze mesten we nooit uit. Hierop bevindt zich een systeem, van ophoping, voorvertering en afvoer.
Dagelijks strooien we de heuvel op. Dagelijks lopen, liggen, maar ook schijten en plassen de koeien hierop. De mest wordt door het stro opgenomen, en doordat de koeien erover lopen ook goed ingewerkt. Door het lopen trappen ze ook het uiteinde van de heuvel af, en deze deels al voorverteerde mest wordt iedere dag door een schuif achter de tractor, op de mesthoop gereden.
Voer
Daarnaast moeten de koeien natuurlijk gewoon gevoerd worden, vooral in de winterperiode als al het vee binnenstaat, is dat een dagelijkse leuke en ook belangrijke klus.
Basis van hun rantsoen is het kuilgras en het hooi welke we gedurende het groeiseizoen oogsten. Daarnaast verbouwen we ook granen, in een combinatie met erwten, die worden gehakseld en ingekuild als GPS (Gehele Planten Silage). De erwten dienen als eiwitaanvulling op het rantsoen en de gehakselde graanplant is een goede voeding voor de penswerking van de koe.
Verder proberen we ook het grootste deel van het benodigde krachtvoer zelf te telen. Gerijpt graan wordt geoogst en het zaad in graansilo’s op het erf opgeslagen. Gedurende de winterperiode malen we dit in onze eigen molen, als meel voor de koeien. Of we laten dit malen door de watermolen van kasteel Hackfort.
Het stro dat na de oogst achterblijft wordt geperst tot strobalen, welke we dan dagelijks in de winter over de heuvel en in de jongveehokken verdelen.
Het is jammer dat we niet genoeg stro voor eigen gebruik kunnen verbouwen, waardoor we ook nog veel biologisch stro moeten aankopen.
Dit jaar verbouwen we ook weer voederbieten; een al oud gewas, maar, met een hoge opbrengst en voor de koeien erg smakelijk en als krachtvoervervanger ook geschikt, vooral in combinatie met hooi. In de zomer vraagt het wel veel werk, doordat er veel onkruid gewied moet worden..