Skip to main content

banner nieuws

Minister Van der Wal bij Urtica de Vijfsprong in gesprek over natuurinclusiviteit


- op zoek naar de juiste balans tussen mens en natuur -

 Boer Guus vertelt over biodynamisch produceren fotograaf J. Maakor

foto: J.Maakor


Bij Urtica de Vijfsprong zoeken ze continu naar de balans tussen mens en natuur. Dat werd maandag 28 augustus wel duidelijk tijdens het bezoek van minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof aan de groene zorgorganisatie in Vorden. De natuurinclusieve zorg die ze bij Urtica bieden, wordt in praktijk gebracht tijdens het werk van de cliënten bij De Vijfsprong op de biodynamische boerderij en tuinderij.

Tijdens het bezoek op deze zonnige nazomerdag kreeg de minister een rondleiding langs alle onderdelen van Urtica de Vijfsprong. Van buitenvergaderen naar de tuinderij en boerderij, en via de kassen en de kaasmakerij naar de biologische supermarkt van de Vijfsprong. “We focussen ons erop dat ieder bedrijfsonderdeel zichzelf kan redden. We werken in goede harmonie samen en hebben we elkaar nodig”, legt Bram van den Esker uit.


De rondleiding eindigde op het plein, waar de minister met boer, Guus van Imhoff en Bram van den Esker, directeur, in gesprek ging. Guus van Imhoff vertelt: “wij passen als boerenbedrijf qua stalmodel en het aantal weide-uren niet in de bestaande modellen. Maar zijn wel voorloper voor vele bedrijven. ”En voorloper is Urtica de Vijfsprong al bijna 40 jaar, ook als groene GGZ-organisatie. De zorgorganisatie biedt begeleid wonen op verschillende plekken in Vorden en omgeving. Daar wordt gewerkt in het Huis (ondersteuning), in de tuinderij en kas, op de boerderij, in het zuivelteam en de supermarkt met onder andere producten van het eigen bedrijf.

 Bram den Esker tijdens de rondleiding van de minister fotograaf J. Maakor

foto: J.Maakor


Het landbouwbedrijf streeft een gesloten bedrijfskringloop na. Alles wat er aan voer, mest, etc. nodig is komt zo veel mogelijk van het eigen bedrijf. De Vijfsprong heeft 50 melkkoeien die 300.000 liter melk produceren, die op eigen erf wordt verwerkt tot kaas en zuivelproducten (melk, yoghurt, kwark, slagroom). Daarnaast zijn er varkens, kippen en is er een tuinderij waar groenten en vruchten worden geteeld. De producten worden in de eigen winkel en andere verkooppunten verkocht.


“Ik ben heel enthousiast over wat ik hier gehoord en gezien heb. Bij jullie ervaar je echt de wederkerigheid in de balans tussen zorg en natuur: natuur is goed voor mensen en mensen zijn goed voor de natuur, echt heel mooi”, sluit minister Van der Wal het werkbezoek af.

 Minister van der Wal in gesprek over natuurinclusiviteit fotograaf J. Maakor

foto: J.Maakor

Meer informatie?

Over het productaanbod van De Vijfsprong? Over vrijwilligerswerk bij De Vijfsprong? Of over de zelfoogsttuin? Neem dan contact op!