• Urtica Behandelen en herstel

Urtica gaat veranderen:
Herstellen in het groen

 

Hoe het nu is:
U kent ons mogelijk als een plek voor specialistische klinische en deeltijd GGZ, waarbinnen  men voor dagbesteding in één van de werkgebieden (vee, zuivel, tuin, winkel, huis) meedoet. Ook is Urtica de Vijfsprong een woon- en werkplaats voor mensen met een licht of matige verstandelijke beperking, die vaak daarnaast een psychische kwetsbaarheid hebben.   


Hoe het wordt:
Door de ambulantisering in de GGZ en het stoppen van de samenwerking met GGNet zijn er nieuwe mogelijkheden voor integrale behandeling en begeleiding ontwikkeld. Per 1 oktober 2021 zullen wij veranderen naar:
-    Een fasehuis voor mensen met een WLZ GGZ of WMO indicatie die de wil en de potentie hebben om zelfstandig te wonen. Mensen worden ondersteund om binnen twee jaar door te groeien van beschermd wonen via beschut wonen en wonen in de nabijheid naar (begeleid) zelfstandig wonen; zij worden begeleid door een team van medewerkers en indien nodig behandeld.
-    Een ambulant behandelteam dat bewoners of deelnemers aan de dagbesteding behandelt indien nodig, zodat er een integrale benadering met begeleiding en behandeling is.
Ook kunnen mensen die een hulpvraag voor behandeling hebben en in de omgeving wonen zich aanmelden voor behandeling. Het team kan behandeling thuis aanbieden en op locatie.
Het ambulant behandelteam verzorgt op locatie de Vijfsprong de mogelijkheid voor deeltijdbehandeling.
Voor alle behandeling die het ambulant behandelteam biedt, wordt een DBC geopend.  

De eigen ‘positieve gezondheid’ van ieder mens is uitgangspunt; het is een visie die een samenhang heeft met de antroposofische mensvisie, waarbij het accent op de mensen zelf ligt, hun veerkracht en wat hun leven betekenisvol maakt. Gezondheid wordt bezien vanuit verschillende dimensies van het leven die met elkaar verbonden zijn en invloed op elkaar uitoefenen. Door bewust met deze levensdimensies om te gaan kan er gezondheid en vitaliteit ontstaan, voor ieder op een eigen wijze.


Wat blijft:
Onze kracht van de afgelopen ruim 35 jaar, waarbij de boerderij en de natuur in het buitengebied met haar rust als bron ingezet worden voor herstel en acceptatie. We noemen dit ‘Herstellen in het Groen’.  Met nieuw bewustzijn willen we het werkend herstellen op de boerderij en in de natuur en de vele vitaliserende mogelijkheden die de natuur ons biedt inzetten.

In beide teams is expertise aanwezig van GGZ agogen, psychiatrisch verpleegkundigen, een psychiater, een GZ-psycholoog, een verpleegkundig specialist en complementaire zorg zoals een verpleegkundig uitwendig therapeut, een muziek therapeut en een kunstzinnig therapeut.


Mocht u meer informatie willen:
U bent van harte welkom om u bij ons te oriënteren.
U kunt onze website bezoeken www.urticadevijfsprong.nl  om een indruk te krijgen.
Ook kunt u een afspraak maken voor verdere uitleg of een rondleiding plannen met een van onze medewerkers.

Voor het ambulant behandelteam kunt u zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Voor de intakeprocedure en de gemiddelde wachttijden voor de ambulante behandeling klik hier: Aanmelding, intake en behandeling GGZ wachttijden

Voor het maken van een afspraak voor het fasehuis kunt u bellen met Sandra Ros:
06-23562517 of mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Pak jij de draad weer op en is het tijd voor jouw herstel?
Misschien is Urtica De Vijfsprong iets voor jou!


Urtica De Vijfsprong biedt een behandel- en hersteltraject aan voor mensen met psychiatrische klachten/kwetsbaarheid.
De specialistische behandeling is geschikt voor mensen met uiteenlopende problematiek, waaronder: angst/paniekklachten, depressieve klachten, persoonlijkheidsproblematiek, herstel na een psychotische periode, posttraumatische stress klachten. De intakeprocedure en behandeling wordt via onze samenwerking met GGNet vanuit de zorgverzekering (DBC) vergoed, daarbij kan je eigen risico wel aangesproken worden als deze nog niet verbruikt is.

Werken aan herstel

De zorg en behandeling binnen Urtica De Vijfsprong richt zich steeds meer op herstel. Dit betekent voor ons niet hetzelfde als genezen. Het betekent dat we je bijstaan om jouw weg te vinden om met je psychische kwetsbaarheid om te gaan. Je ontdekt wat jij hierin nodig hebt. Je leert om hierin extra goed voor jezelf te zorgen. Maar we helpen je ook om je eigen draad weer op te pakken. Zo kan je jouw leven weer verder richting en inhoud geven in alle gebieden die belangrijk voor je zijn. Wij zijn sterk gericht op de eigen regie, de eigen mogelijkheden en de eigen waarden van de cliënt.

Behandelonderdelen

Naast het meewerken in de werkgebieden zijn er verschillende groepsmomenten/ therapieën:

  • Muziektherapie of Beeldende therapie, in de groep (ook individueel mogelijk)
  • Weekend voor en -nabespreking in de groep met de sociotherapeut
  • Weekdoelen bespreking in de groep met de sociotherapeut
  • Wekelijks een persoonlijk gesprek met een vaste persoonlijk begeleider
  • Individuele afspraken/behandeling met een regiebehandelaar (psychiater, GZ-psycholoog of verpleegkundig specialist), bijv. EMDR, lichaamswerk, psycho-educatie, cognitieve therapie.
  • Groepstherapie onder leiding van de verpleegkundig specialist/lichaamsgericht therapeut
  • Optioneel: deelname aan hardloopgroep en culturele activiteiten.

Verhalen

Ieder mens heeft een eigen verhaal. Een eigen verhaal over zijn of haar leven en wat daarin is gebeurd. En hoe hierin ontmoetingen kleur of richting kunnen geven.

Meer weten over behandeling en herstel?

Neem contact met ons op!

Reeoordweg 2a
7251 JJ  Vorden
Webteur

Tel. 0575 - 55 34 59
Bij spoed 06 - 53 81 25 26