zorg & behandeling

Klinische en deeltijdopname

Urtica biedt een behandel- en hersteltraject aan voor mensen met psychiatrische klachten/kwetsbaarheid.
De specialistische behandeling is geschikt voor mensen met uiteenlopende problematiek, waaronder: angst/paniekklachten, depressieve klachten, persoonlijkheidsproblematiek, herstel na een psychotische periode, posttraumatische stress klachten.

De intakeprocedure en de behandeling wordt via onze samenwerking met GGNet vanuit de zorgverzekering (DBC) vergoed. Daarbij kan uw eigen risico wel aangesproken worden als deze nog niet verbruikt is.

Werken aan herstel
De zorg en behandeling binnen Urtica De Vijfsprong richt zich steeds meer op herstel. Dit betekent voor ons niet hetzelfde als genezen. Het betekent dat we je bijstaan om jouw weg te vinden om met je psychische kwetsbaarheid om te gaan. Je ontdekt wat jij hierin nodig hebt. Je leert om hierin extra goed voor jezelf te zorgen. Maar we helpen je ook om je eigen draad weer op te pakken.  Zo kan je jouw leven weer verder richting en inhoud geven in alle gebieden die belangrijk voor je zijn.

Behandeltrajecten
Er zijn twee trajecten die gevolgd kunnen worden: klinisch en deeltijd. In het klinische traject verblijf je van zondagavond tot vrijdagmiddag op het erf in het woonhuis ‘De Lelie’ gedurende de behandeling (in het weekend ben je thuis). Daarnaast is er het (4 of 5 daagse) deeltijd traject, waarbij je van maandag tot en met vrijdag dagelijks met eigen vervoer naar Urtica De Vijfsprong komt en na de behandeldag weer naar huis gaat.

Bij het deeltijd en klinische traject wordt er 4 of 5 dagen per week gewerkt op de biologisch-dynamische boerderij. Er zijn verschillende werkgebieden: Vee, Tuin, Huis en Zuivel. Het meewerken in deze werkgebieden draagt bij aan het herstel van vitaliteit, zelfvertrouwen, ritme en biedt ruimte voor het werken aan persoonlijke doelen.

Behandelonderdelen
Naast het meewerken in de werkgebieden zijn er verschillende groepsmomenten/ therapieën:

  • Muziektherapie of Beeldende therapie, in de groep (ook individueel mogelijk)
  • Weekend voor en -nabespreking in de groep met de sociotherapeut
  • Weekdoelen bespreking
  • Wekelijks een persoonlijk gesprek met een vaste persoonlijk begeleider
  • Individuele afspraken/behandeling met een regiebehandelaar (psychiater, GZ-psycholoog of verpleegkundig specialist)
  • Groepstherapie onder leiding van de verpleegkundig specialist/lichaamsgericht therapeut
  • Individuele therapieën (bijv. EMDR, lichaamswerk, psycho-educatie, cognitieve therapie)

Daarnaast bieden we de mogelijkheid om deel te nemen aan een hardloopgroep en diverse culturele activiteiten.

 

zoek